Ansøger og forældre skal logge ind på Optagelse.dk med MitID. Der kan dog være situationer, hvor enten ansøger eller forældrene ikke har MitID. Der gælder forskellige fremgangsmåder alt efter, om det enten er ansøgeren eller forældrene, der ikke har MitID. 

Ansøger skal være opmærksom på, at søger han/hun en uddannelse, der er en del af den centrale elevfordeling, er ansøgeren dårligere stillet i forbindelse med elevfordelingen i forhold til ansøgere, der søger med MitID. Det vil derfor altid være mest hensigtsmæssigt at søge med MitID. 

Ansøger uden MitID

Har ansøgeren ikke MitID, kan ansøger logge ind med sms. Ved log ind med sms opretter ansøgeren en profil på Optagelse.dk, som ansøgeren bruger til at sende og redigere sine ansøgninger. Profilen bliver tilknyttet mobilnummeret, så det er vigtigt, at ansøgeren bruger det samme mobilnummer hver gang, ansøgeren logger ind.

Ansøgeren eller forældrene skal skaffe UPV, beviser og karakterer hos grundskolen og vedhæfte disse dokumenter til ansøgningen, hvis der er behov for det. 

Det er ikke muligt at søge Meddelelse om anden aktivitet, når ansøger logger ind med sms. Det skyldes, at ansøgerens skolebaggrund ikke er kendt af Optagelse.dk, som det ville være, hvis ansøgeren logger ind med MitID. Ansøgeren skal i stedet meddele anden aktivitet direkte til kommunen. Ansøger og KUI-vejleder afklarer derfor aktiviteten uden om Optagelse.dk.

Er ansøger uden MitID og under 18 år, skal en forælder underskrive en blanket, der skal vedhæftes ansøgerens ansøgning(er). Det er ikke et krav, at ansøger bruger blanketten, men den modtagende institution skal sikre, at der er samtykke fra forældremyndigheden om optagelse, inden ansøgeren begynder på institutionen.


Ansøger er fritaget fra at bruge Optagelse.dk

Er ansøger fritaget fra selv at bruge Optagelse.dk, er der to muligheder for at oprette en ansøgning.

  1. En forælder gennemfører ansøgningen via sms-login på vegne af ansøger.
  2. Som KUI-vejleder gennemfører du ansøgningen via sms-login på vegne af ansøger. Ansøgeren skal være til stede med sin egen mobiltelefon, da Optagelse.dk bruger sms-koder for at knytte ansøgningen til ansøgers mobilnummer. Dette kan alternativt være forælderens mobil. Ansøgeren og/eller en forælder skal være til stede ved gennemførelsen af ansøgningen. 

Ansøgeren eller forældrene skal skaffe UPV, beviser og karakterer hos grundskolen og vedhæfte disse dokumenter til ansøgningen, hvis der er behov for det. 

Anden aktivitet meddeles direkte til kommunen. Ansøger og KUI-vejleder afklarer aktiviteten uden om Optagelse.dk.

Er ansøger under 18 år, skal en forælder underskrive en blanket, der vedhæftes ansøgerens ansøgning(er). 


Forældre/værger uden MitID eller ingen forældre/værger

Der er forskellige fremgangsmåder for, hvordan en forælder kan underskrive en ansøgning, hvis ansøger er under 18 år, alt efter, om ansøgningen er oprettet med MitID eller med sms-løsningen. 

Ansøgning oprettet med MitID

Hvis forældrene ikke kan underskrive en ansøgning, der er oprettet med MitID, skal ansøger eller forældrene kontakte den kommunale ungeindsats i bopælskommunen.

Du skal som medarbejder i den kommunale ungeindsats oprette en supportsag til STIL optagelse.dk support, som kan hjælpe med at ændre status på ansøgningen og "skubbe" den videre i ansøgningsprocessen uden, at forældrene underskriver med MitID.
STIL har brug for 3 arbejdsdage til at behandle disse henvendelser, så kontakt os i god tid op til frister.

Den samme fremgangsmåde bruges i de situationer, hvor der ikke er en forældremyndighedsindehaver registreret i CPR-registret. 

I supportsagen skal fremgå:

  • Ansøger-id eller ansøger cpr

Supporten har ikke behov for oplysning om årsagen til, at ansøgningen skal sendes videre af STIL.

Blanket med underskrift

Det er en hjælp for den modtagende skole, hvis ansøger eller KUI kan vedlægge en blanket til sin ansøgning i Optagelse.dk, som forældrene eller KUI har underskrevet. KUI kan fx underskrive ved at stemple blanketten i feltet, hvor forældrene underskriver.

Supporten skal ikke modtage de skriftlige underskrifter. Blanketten kan vedlægges ansøgningen, ikke supportsagen.

Ansøgning oprettet med sms

Er der tale om en sms-ansøgning, kan ansøger vedlægge en blanket, som er underskrevet af forældrene. Det er ikke et teknisk krav, at sms-ansøgningen bliver underskrevet. Derfor kan ansøger selv – eller en hjælper – gennemføre ansøgningen uden forældrenes underskrift.  

  • Det er en hjælp for den modtagende skole, hvis ansøger vedlægger underskriftsblanketten til ansøgningen i Optagelse.dk, fordi skolen skal sikre, at forældremyndigheden tillader optagelsen, inden ansøgeren begynder på skolen.