Orientering om indberetning af optagelsesprøver til Ungedatabasen for gym, HF og EUD

Erhvervsskoler og gymnasier, der afholder optagelsesprøver, skal indberette oplysninger om de unge, som de har indkaldt til optagelsesprøve og samtale til Ungedatabasen.

Indberetningen om optagelsesprøver skal foretages via institutionens studieadministrative system.

Tidsplan og kontakt til leverandører
Indberetning af optagelsesprøver til Ungedatabasen kan først ske ved ikrafttrædelse af den nye vejledningslov d. 01-08-2019. Optagelsesprøver foretaget inden den dato skal således ikke indberettes til Ungedatabasen.

STIL har allerede orienteret leverandørerne MACOM, DXC, UDDATA+ /IST samt EASY om de forestående ændringer. Hvordan det enkelte administrative system håndterer indberetningen, kan den enkelte leverandør oplyse om.


Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har i en nyhedsmail d. 15-03-2019 orienteret gymnasierne om optagelsesprøven. Ovenstående ændrer ikke på den information.


Krav til indberetning til Ungedatabasen

  • Indberetning om optagelsesprøver skal ske på koden (cøsa formål) 3000 for både gymnasie- og HF elever. For optagelsesprøve til erhvervsuddannelser skal indberetningen foretages på koden (cøsa formål) 2997.
  • For at lette implementeringen anvendes de eksisterende koder i Ungedatabasen benævnt ”optaget”, ”gennemført” og ”afbrudt” på følgende måde:  
    • Der indberettes et ”optag”, når den unge indkaldes til prøve. Datoen, der påføres ”optaget”, skal være datoen for afholdelse af optagelsesprøven.
    • Hvis den unge består prøven, indberettes et ”gennemført”. Datoen, der påføres ”gennemførelsen”, skal være datoen for samtalen. Uddannelsesinstitutionen skal efterfølgende indberette et nyt optag, når de har optaget den unge på uddannelsen (dvs. på et nyt cøsa formål).
    • Hvis den unge ikke består, indberettes der et ”afbrud”. Datoen for ”afbruddet” skal være datoen for samtalen. Ved afbrud på optagelsesprøve kan der kun anvendes én afgangsårsagskode:

Kode

Tekst

101Ej mødt / adgangskrav ej opfyldt / ansøgning trukket


  • Ungedatabasen registrerer alle indberetninger og videregiver informationen til den kommunale ungeindsats. For de unge der ikke består, er det vigtigt, at dette indberettes med det samme, så de unge hurtigt får opfølgende vejledning af den kommunale ungeindsats.
  • Hvis den unge vælger at gå til omprøve, skal der ske en indberetning på ny.
  • Ovenstående indberetning om optagelsesprøver omfatter ikke samtaler i forbindelse med standardiseret vurdering til HF.