Introduktion

STIL har i november 2022 lanceret en ny udgave af Ordblindetesten på ordblindetest.dk. I den forbindelse er der ændringer i hvordan man logger ind.

Alle personer med et privat MitID eller et Unilogin kan logge ind på ordblindetest.dk, og kommer ind med rollen Testtager.

Den følgende vejledning er henvendt til Testvejledere der sammen med en elev/studerende/borger skal gennemfører den Nationale Ordblindetest, og gennemgår de rettigheder du som Testvejleder skal bruge, for at komme ind med rollen Vejleder. Testvejleder giver adgang til udvidede funktioner. 


Helt overordnet er der tre ting, der afgør om man kan logge ind som vejleder:
 1. En brugerrolle i Unilogin 
 2. MitID Erhverv eller Medarbejder NemID (der udfases i 2023)
 3. En rettighed i NemLog-in


Det er som udgangspunkt medarbejdere i din egen organisation, der skal tildele dig alle ovenstående tre ting.

Vi anbefaler derfor at du viser denne vejledning du finder på denne side til din IT-ansvarlige eller ledelse, så de kan hjælpe dig videre.

Hvis I har brug for yderligere vejledning om de specifikke rettighedskrav for ordblindetest.dk, er I meget velkomne til at kontakte supporten på 7021 2155 eller via skriftlig kontaktformular.

1: Dit Unilogin

Du skal være oprettet i Unilogin og tilknyttet med rollen lærer, leder eller ledelse på de institutioner, du skal have adgang til.

Det er den enkelte skole som sørger for denne tilknytning, via skolens eget administrationssystem. Det er typisk administrationen der styrer dette.

Hvis du har haft benyttet den tidligere version af ordblindetesten, og der ikke er sket nogen ændringer i din Unilogin-tilknytning siden da, er det meget sandsynligt at du allerede har den brugerrolle du skal have.

2: Dit MitID Erhverv/Medarbejder NemID 

Som testvejleder logger man på Ordblindetesten med enten et MitID erhverv eller Medarbejder NemID .

Det er ikke muligt at logge ind som vejleder med Unilogin eller med privat MitID/NemID - så kommer man ind som testtager.

Hvis du logger på Medarbejder NemID er det afgørende, at dit personnummer (CPR) er tilknyttet på din medarbejdersignatur. Hvis du er i tvivl om dette er tilfældet, kan du selv teste det således:

 1. Gå til www.medarbejdersignatur.dk
 2. Klik på 'Selvbetjening'
 3. Log ind med din Medarbejder NemID
 4. Klik på 'Min medarbejdersignatur'
 5. Hvis dit personnummer er korrekt knyttet til din medarbejdersignatur, skal det stå næstøverst på denne side, imellem dit navn og dit RID-nummer

Hvis du bruger MitID Erhverv, har du ikke en Medarbejder NemID og CPR-tilknytning tildeles via MitID-Erhverv.dk af MitID Erhverv administrator, en medarbejder i din organisation.


Hjælp til NemLog-in brugeradministration

 • Du skal have en Medarbejder NemID  med CPR-tilknytning
 • Hvis du ikke har Medarbejder NemID , eller hvis din signatur mangler CPR-tilknytning, skal dette bestilles til dig af din organisations NemID administrator
 • Hvis I har behov for yderligere assistance, skal I kontakte NemID erhvervssupport. Se mere her: Kontakt NemID erhvervssupport (nets.eu)

OBS. Medarbejder NemID udfases i løbet af 2023 - læs mere her NemID (digst.dk)

3: Din rettighed i NemLog-in

For at kunne logge ind og tilgå ordblindetestrapporter skal man have rettigheden: ”Ordblindetesten: Ret til at vejlede”. Det er din institutions NemLog-in brugeradministrator der kan tildele dig denne rettighed, men du kan også selv finde den og anmode om at få rettigheden, via brugeradministration.nemlog-in.dk. Du vælger 'Få flere rettigheder' > ruller hen til kategorien 'Uddannelse og prøver'> trykker på plus-tegnet> ruller ned til bogstavet 'O'.

Rettigheden skal begrænses til p-nummeret for den institution, du er ansat på. Den må ikke gælde for hele organisationen. Dette kan din brugeradministrator styre under tildelingen, men hvis du selv anmoder om at få rettigheden, bør du gøre din brugeradministrator opmærksom på dette krav via kommentar feltet.

Hvis du anvender Medarbejder NemID: Se om din rettighed allerede er begrænset til jeres P-enhed

Hvis du allerede har fået tildelt den korrekte rettighed, men du stadig har problemer med at logge ind som vejleder, kan du selv se om din rettighed er begrænset til en p-enhed eller ej.

 1. Log ind på brugeradministration.nemlog-in.dk med dit medarbejder NemID
 2. Klik Min profil i menuen i venstre side.
 3. Under ”Brugerens rettigheder” kan du se dine rettigheder, og under kolonnen ”Organisationsenhed” kan du se om din rettighed er begrænset til en p-enhed.

Hvis du anvender MitID Erhverv: Se om din rettighed allerede er begrænset til jeres P-enhed

Hvis du allerede har fået tildelt den korrekte rettighed, men du stadig har problemer med at logge ind som vejleder, kan du selv se om din rettighed er begrænset til en p-enhed eller ej.

 1. Log ind på mitid-erhverv.dk med dit MitID Erhverv
 2. Klik de tre streger ved 'Menu' i højre side.
 3. Vælg Log på MitID Erhverv' med dit MitID
 4. Under 'Stamdata' kan man trykke 'Rettigheder” kan du se dine rettigheder, og under kolonnen ”Organisationsenhed” kan du se om din rettighed 'Ordblindetesten - ret til at vejlede' er begrænset til en p-enhed.

Hjælp til NemID medarbejdersignatur

 • Du skal have rettigheden ”Ordblindetesten: Ret til at vejlede”, og den skal begrænses til din institutions P-enhed
 • Hvis du ikke har den fornødne rettighed, eller hvis den ikke er begrænset til den korrekte P-enhed, skal du kontakte din NemLog-in brugeradministrator
 • Hvis I har behov for yderligere assistance, skal I kontakte Erhvervsstyrelsens Kundecenter. Se deres kontaktoplysninger her: erhvervsstyrelsen.dk/kundecenter eller Support - MitID Erhverv (mitid-erhverv.dk)

Særligt for kommunalt ansatte

Er du ansat i den kommunale forvaltning skal du have rettigheden ”Ordblindetesten: Ret til at vejlede” uden begrænsning til en organisationsenhed. Det vil sige at rettigheden skal gælde for hele kommunens CVR-nummer.

Derudover er det også nødvendigt at være tilknyttet i Unilogin med rollen lærer, leder eller ledelse på hver enkelt af de institutioner, hvor du skal have adgang til rapporterne.


Yderligere vejledning og support

Du finder alle vejledninger til Ordblindetesten her på viden.stil.dk

Har du brug for yderligere hjælp, kan du kontakte supporten på 7021 2155 eller via skriftlig kontaktformular.

Samtykkeerklæringer på ordblindetest.dk

https://viden.stil.dk/x/BAQOCw