Alle institutioner skal benytte Netprøver.dk til SOP, SRP, SSO og EOP. Institutionerne uploader opgaveformuleringer til Netprøver.dk og eleverne tilgår opgaveformuleringer samt afleverer besvarelser i Netprøver.dk. Bedømmerne tilgår opgaveformuleringer og besvarelser samt afgiver karakterer i Netprøver.dk. Bemærk, at ved store skriftlige opgaver med mundtlig prøve, skal der ikke gives karakterer i Netprøver.dk (SOP, SRP og EOP).

Afvikling af SOP, SRP, SSO og EOP i Netprøver.dk svarer i hovedtræk til afvikling af stedprøver. Den generelle brug af Netprøver.dk, som er beskrevet i denne brugervejlednings øvrige kapitler, er således også udgangspunktet for afvikling af SOP, SRP, SSO og EOP. På enkelte områder adskiller SOP, SRP, SSO og EOP sig dog væsentligt fra stedprøver. I det følgende er de særlige forhold omkring SOP, SRP, SSO og EOP beskrevet.

Ministeriet har udarbejdet en brugervejledning til elever om SOP, SRP, SSO og EOP. Der kan være elever, som skal have hjælp i forbindelse med afviklingen af SOP, SRP, SSO og EOP, og du kan derfor se brugervejledningen til elever om SOP, SRP, SSO og EOP som et supplement til denne brugervejledning.

Indberetning af prøveplaner

Ved prøveplansindberetningen for SOP, SRP, SSO og EOP udgør hver enkelt elev ét prøvehold (1 elev = 1 prøvehold). Der skal indberettes underfag for den enkelte elev.

Ved indberetning af prøveplaner i forbindelse med SOP, SRP, SSO og EOP er det vigtigt, at institutionerne angiver nøjagtigt start- og sluttidspunkt for elevernes skriveperiode. Det skyldes, at de indberettede data overføres til Netprøver.dk og er styrende for, hvornår eleverne har adgang til opgaveformuleringen i Netprøver.dk, samt hvornår eleverne kan aflevere besvarelsen. Selvom SOP, SRP, SSO og EOP starter og slutter automatisk på det tidspunkt, der er angivet i indberetningen, har du som eksamensansvarlig mulighed for at ændre start- og sluttidspunkt for prøven i Netprøver.dk. For vejledning om ændring af start- og sluttidspunkter, se afsnittet 'Sådan udskyder du start- og sluttidspunkt for prøven'.

Bemærk, at i modsætning til de skriftlige stedprøver, hvor institutionen selv skal afslutte prøverne i Netprøver.dk, så afslutter SOP, SRP, SSO og EOP automatisk, når den af institutionen fastsatte skriveperiode udløber. Eleverne kan dog aflevere indtil fem minutter efter skriveperiodens udløb. Skriveperioden indberettes af institutionen som en del af indberetningen til XPRS, jf. ovenstående. Hvis en eller flere elever har opdelt skriveperiode, angives den sidste del af skriveperioden som sluttidspunkt i indberetningen, da det er her, eleven skal aflevere sin besvarelse.

Vejledere oprettes automatisk i Netprøver.dk på baggrund af de af institutionerne indberettede oplysninger til XPRS.


Indberetning af store skriftlige opgaver med mundtlig prøve (SOP, SRP og EOP)

Prøveplansindberetningen for elever, der skal til SOP, SRP eller EOP er todelt: Eleven indberettes på to forskellige prøveterminer. Dels en indberetning til den særlige termin med SOP, SRP eller SOP, og dels den efterfølgende sædvanlige sommer- eller vintertermin. Eksempelvis skal elever, der i skoleåret 2019/2020 skal til SOP, som det første indberettes til SOP med Netprøver.dk på prøveterminen 'SOP VX 19/20', og dernæst til den almindelige Elever til prøve på vinterterminen 'V 19/20'.



Upload af opgaveformulering til Netprøver.dk

Institutionen skal uploade opgaveformuleringer i pdf-format til Netprøver.dk, så elever og bedømmere kan tilgå dem i Netprøver.dk. Opgaveformuleringer kan uploades af eksamensansvarlige eller af de interne vejledere.

Fremgangsmåde - upload af opgaveformulering til Netprøver.dk

  • Med rollen eksamensansvarlig eller intern vejleder åbner du det prøvehold, som eleven tilhører. Find prøveholdet og tryk på fanen 'Opgaveformulering':

Billedet viser fanen Opgaveformulering og dennes placering på Netprøver.dk.

  • Derefter trykker du på knappen 'Vælg fil' under overskriften 'Hoveddokument (pdf)'. Du finder opgaveformuleringen, som er gemt i pdf-format, og vælger denne
  • Opgaveformuleringen bliver uploadet til Netprøver.dk, og du kan se titlen på dokumentet under 'Hoveddokument (pdf)'
  • I Netprøver.dk skal opgaveformuleringen være i pdf-format. Hvis der er bilag til opgaveformuleringen skal disse - hvis det er muligt - indarbejdes i dette dokument
    • Hvis det ikke er muligt at uploade opgaveformuleringen i pdf, eller hvis der er bilag til opgaveformuleringen i andre formater end pdf-format, kan disse uploades som 'Ekstra materiale'. Fx kan et regneark uploades som ekstra materiale
    • Du uploader ekstra materiale ved at trykke på knappen 'Vælg fil' under overskriften 'Ekstra materiale'. Du finder dit dokument. Dokumentet bliver uploadet til Netprøver.dk og du kan se titlen på dokumentet under 'Ekstra materiale':

Billedet viser overskrifterne Hoveddokument (pdf) og Ekstra materiale samt Vælg fil knapperne under overskrifterne.


Sådan låser du opgaveformuleringen

Med rollen 'Eksamensansvarlig' kan opgaveformuleringen låses, så den ikke længere kan ændres eller fjernes af den interne vejleder.


  • Låsning foretages ved klik på hængelåsikonet, der skifter til at vise en låst hængelås:

Billedet viser hængelåsikonet, der bruges til at låse opgaveformuleringen.

  • Man kan låse op ved at klikke på ikonet igen
  • Eleven kan downloade opgaveformuleringen uanset om der er låst eller ulåst, men det anbefales, at den eksamensansvarlige låser opgaveformuleringen inden skiveperiodens start, og holder den låst i hele perioden.


Sådan ser du hvilken intern vejleder, der skal afgive karakter i Netprøver.dk

  • Du kan se, hvem der er interne vejledere under fanen 'Bedømmere'
  • Det er markeret med en prik ud for navnene på de interne vejledere, hvilken intern vejleder, der skal afgive bedømmelse i Netprøver.dk:

Billedet viser prikken, der er sat ud for den interne vejleder, som skal afgive karakter i Netprøver.dk.

  • Som eksamensansvarlig kan du flytte prikken, hvis den er sat forkert
  • På oversigten over Større skriftlige opgaver vil kolonnen 'Int. bed.' (Intern bedømmer) vise et udråbstegn, hvis der ikke er valgt en intern bedømmer:

På billedet ses et udråbstegn i kolonnen Intern bedømmer, der markerer, at der ikke er valgt en intern bedømmer.


Sådan ændrer du en ekstern bedømmer på SOP, SRP og EOP

For SOP, SRP og EOP kan skolen ændre fagene indtil startdatoen for opgaven. Dette kan påvirke valget af ekstern bedømmer. En bedømmer kan også være forhindret i at deltage i den mundtlige eksamen, hvorefter der skal skiftes bedømmer, så den nye bedømmer får adgang til det skriftlige materiale. Du kan skifte bedømmere i Netprøver.dk ved at følge nedenstående vejledning.

Fremgangsmåde - sådan ændrer du en ekstern bedømmer på SOP, SRP og EOP

Billedet viser knappen Ret bedømmere på Netprøver.dk.

  • Knappen 'Ret bedømmere' gør det muligt at skifte ekstern bedømmer. Ved tryk på knappen, forsvinder knappen, og der kommer i stedet en 'Skift' knap ud for den eksterne bedømmer:

På billedet ses Skift knappen, der findes ud for den eksterne bedømmer.

  • Knappen 'Skift' åbner et pop-up vindue, hvor du skal bekræfte, at du vil ændre den eksterne bedømmer:

Billedet er en visning af den advarselsboks, der fremkommer, hvor man skal bekræfte, at man ønsker at skifte bedømmer.

  • Hvis du accepterer dette, kommer et nyt pop-up vindue frem, hvor du kan fremsøge den nye eksterne bedømmer:

Billedet viser vinduet Fremsøg bruger, herunder søgefeltet, der bruges til at fremsøge en ekstern bedømmer.

  • Her kan du søge efter den nye eksterne bedømmer ved at vælge bedømmelsesinstitutionen og en søgetekst, der søger brugernavnet og mailadressen til brugerne på den valgte institution
  • Det er muligt at søge og vælge blandt de bedømmere, der er registreret med den valgte institution som hjeminstitution:

På billedet ses feltet Vælg Hjeminstitution, der giver mulighed for at søge blandt bedømmere registreret med institutionen som deres hjeminstitution.

  • Efter at have fundet og valgt bedømmeren, skal du vælge hvilket fag, bedømmeren skal have. Det gør du i feltet 'Fag' under den eksterne bedømmer, hvor der med rød skrift står 'Du skal vælge bedømmerfag':

Billedet viser feltet Fag, hvor du skal vælge det fag, bedømmeren skal have.

  • Hvis faget for den eksterne bedømmer og den interne bedømmer er det samme, vises en pop-up advarselsboks:

På billedet ses den advarselsboks, der fremkommer, hvis du har valgt det samme fag for den interne og den eksterne bedømmer.

  • Bemærk: Hvis din institution efterfølgende sender oplysninger om ændret bedømmer til Netprøver.dk fra XPRS via det studieadministrative system, så anvendes bedømmeren, der kommer fra XPRS.


Sådan ændrer du en vejleder på SOP, SRP og EOP

For SOP, SRP og EOP kan skolen ændre fagene indtil startdatoen for opgaven. Det kan påvirke valget af vejleder. En vejleder kan også blive syg, hvorefter der skal skiftes vejleder, så den nye vejleder får adgang til det skriftlige materiale. Du kan skifte vejleder i Netprøver.dk ved at følge nedenstående vejledning.

Fremgangsmåde - sådan ændrer du en vejleder på SOP, SRP og EOP

Billedet viser knappen Ret bedømmere på Netprøver.dk.

  • Knappen 'Ret bedømmere' gør det muligt at skifte vejledere. Ved tryk på knappen, forsvinder knappen, og der kommer i stedet en 'Skift' knap ud for hver vejleder:

På billedet ses Skift knappen, der findes ud for hver vejleder.

  • Knappen 'Skift' åbner et pop-up vindue, hvor du skal bekræfte, at du vil ændre vejleder på prøven:

Billedet er en visning af den advarselsboks, der fremkommer, hvor man skal bekræfte, at man ønsker at skifte vejleder.

  • Hvis du accepterer dette, kommer et nyt pop-up vindue frem, hvor du kan fremsøge den nye vejleder:

Billedet viser vinduet Fremsøg ny vejleder, herunder søgefeltet, der bruges til at fremsøge en vejleder.

  • Det er muligt at søge/vælge blandt de vejledere/bedømmere, der er registreret hos din institution:

Billedet viser et eksempel på en liste med vejledere i vinduet Fremsøg ny vejleder.

  • Efter at have fundet og valgt vejleder, skal du vælge, hvilket fag vejlederen skal have. Det gør du i feltet 'Fag' under vejlederen, hvor der med rød skrift står 'Du skal vælge bedømmerfag':

Billedet viser feltet Fag, hvor du skal vælge det fag, vejlederen skal have.

  • Hvis faget for vejleder og den eksterne bedømmer er det samme, vises en advarselsboks på skærmen:

På billedet ses den advarselsboks, der fremkommer, hvis du har valgt det samme fag for vejlederen og den eksterne bedømmer.

  • Bemærk: Hvis din institution efterfølgende sender oplysninger om ændret vejleder til Netprøver.dk fra XPRS via det studieadministrative system, så anvendes vejlederen, der kommer fra XPRS.


Download af opgaveformuleringer

Der kan downloades opgaveformuleringer for op til 100 elever på en gang.


  • På SRP/SSO oversigtsbilledet markeres de ønskede elever i venstre side, og derefter trykker du på knappen 'Download opgaveformuleringer for valgte':

  • Den downloadede zip-fil indeholder en navngivet mappe for hver elev med opgavesæt.


Visning af status for opgaveformulering og besvarelse

I statuskolonnen på oversigtssiden (se billede ovenfor) kan opgaveformuleringens status følges for de enkelte elever.

Mulighederne for statusser er:

Billedet indeholder en oversigt over samt forklaring af de fem forskellige statusser, der findes i statuskolonnen.

  • Ved at lade markøren hvile på ikonet, vil en tekst beskrive, hvad ikonet betyder
  • Når eleven har afleveret, vil det være vist med et flueben.


For skoler der bruger EASY-A: Indberetning af SOP, SRP, SSO og EOP

Kan ikke rendere {include} Den inkluderede side kunne ikke findes.