Krav til computere, lokalnetværk og internetforbindelse

For at benytte testsystemet er der en række tekniske krav til skolens it-kapacitet, hvad angår hardware, software og internetforbindelse; herunder krav til lokalnetværket.

Helt grundlæggende kræves der ved afvikling af test én computer per elev, plus en computer til den tilsynsførende lærer. Det skal så vidt muligt sikres, at eleverne ikke kan se hinandens skærme. Alle computerne skal være på internettet.

Computere

  • Kravene til elevmaskinernes operativsystem og hardware:
Operativsystem
Microsoft Windows

Apple Mac OS

IOS (iPad)

Opgaverne i de Folkeskolens Nationale Overgangstest ligner almindelige websider i størrelse og kompleksitet. Der kan dog indgå enkelte emner, som afvikles med mere teknisk krævende multimedia.

  • Kravene til elevmaskinernes opsætning:
SoftWare/OpsætningKrav
BrowserFirefox 59+
Safari 10+
Chrome 65+
Edge 16+
Skærmopløsning1024x768 og 24 bit eller højere
SessionSkal kunne etableres
CookiesSkal accepteres under sessionen
JavascriptBrowser skal være opsat til at bruge Javascript
Pop-up vinduerPop-up vinduer skal være aktiveret

Det anbefales desuden at sikre, at elevmaskinerne ikke samtidig afvikler programmer, som er unødvendige for testen. Det gælder i særdeleshed skadelig software som virus, men det gælder også andre programmer eller processer, som kan lægge beslag på dele af maskinens ydeevne eller på internetforbindelsens båndbredde i tidsrummet for testen. Det anbefales, at man holder maskinernes operativsystemer og antivirusprogrammer opdaterede, og at man så vidt muligt minimerer risikoen for, at større opdateringer sættes i gang automatisk umiddelbart før eller under testen.

Lokalnetværk og internetforbindelse

  • Minimumskravet til internetforbindelsens båndbredde er ”antal maskiner” x 50 kb/s i downloadhastighed og ”antal maskiner” x 5 kb/s i uploadhastighed. Det giver anledning til følgende oversigt:
Antal EleverMinimum downloadMinimum upload
10500 kb/s50 kb/s
201 Mb/s100 kb/s
301,5 Mb/s150 kb/s
402 Mb/s200 kb/s
502,5 Mb/s250 kb/s

Ovenstående krav til hastighed indebærer, at den angivne båndbredde skal være til rådighed for testdeltagerne (eleverne og læreren) under hele testen. Det er altså ikke i sig selv nok, hvis forbindelsens tekniske specifikationer lever op til den i oversigten angivne hastighed. Det skal også sikres, at båndbredden reelt er til rådighed. Det kan derfor være nødvendigt enten helt at udelukke andre fra at benytte internetforbindelsen i samme tidsrum eller at træffe trafikstyrende foranstaltninger, som sikrer, at alle testdeltagerne har adgang til den nødvendige båndbredde under hele testen.

Ud over kravet om båndbredde skal alle hardware-komponenter, som indgår i skolens lokalnetværk eller internetforbindelse, kunne håndtere det nødvendige antal samtidige brugere (sideløbende sessioner). Antallet af samtidige brugere, der kan håndteres af skolens netværk, kan sætte en begrænsning for, hvor mange af skolens elever, der kan afvikle test samtidigt uden at opleve problemer. Hvis skolen kan afvikle test med 1-3 klasser samtidigt uden problemer, og pludselig oplever problemer, når 4 eller 5 klasser for første gang afvikler test samtidigt, så kan det være et tegn på, at man har ramt en begrænsning i antallet af samtidige brugere.

Mulige begrænsninger i netværket ved afvikling af test:

  • Båndbredde (upload/download)
  • Antallet af samtidige brugere

Generelt kan man sige, at hvis et givent antal elever kan surfe på internettet samtidigt uden at opleve symptomer på flaskehalse (lange svartider eller forespørgsler, der giver timeout), så bør det samme antal elever også kunne afvikle test fra det samme netværk.

Login via Unilogin

Alle skolens medarbejdere og elever, som skal arbejde med testsystemet, skal have et personligt Unilogin. Har skolen ikke Unilogin i forvejen, skal skolen være opmærksom på, at tilmelding til Unilogin, import mm. administrativt kan tage flere dage, og det anbefales derfor at påbegynde denne proces i god tid. Vejledninger til Unilogin kan findes via dette link.

I forbindelse med skolens forberedelse til brug af testsystemet, er der nogle ting, skolen skal sikre:

  • Skolens administrative system skal være opdateret med alle medarbejderes og elevers oplysninger, herunder navn, CPR-nummer, og for elever desuden klassebetegnelse og klassetrin.
  • Importen af stamdata fra skolens administrative system til Unilogin skal være opdateret senest to dage før testen skal tages af eleverne. Derved sikres, at testsystemet modtager aktuelle data om alle skolens elever og medarbejdere. På nogle skoler sker denne dataoverførsel automatisk hver nat.
  • Teknisk afslutning af det foregående og forberedelse af det nye skoleår (oprulning) skal foretages inden for perioden: Sidste uge i juni - første uge i august.
  • Alle brugere skal være identificerede med CPR-nummer i Unilogin. Identifikation sker i de fleste tilfælde automatisk i forbindelse med dataoverførsel fra skolens administrative system til Unilogin. Se illustration af dataoverførslen, der finder sted, i nedenstående billede:

På billedet ses en illustration af den dataoverførsel, der finder sted, hvor skolens administrative system sender data til Unilogin, som ender hos testogprøver.dk.

Testsystemet er indrettet således, at en elev tager testen i forhold til det klassetrin, eleven er indskrevet på i det skoleadministrative system. Det er således ikke muligt for en elev på 5. klassetrin (fx en specialklasse) at tage en test til 4. klassetrin i testsystemet.


Brugerrettigheder

OBS: Der er ingen rettighedsstyring til Folkeskolens Nationale Overgangstest. Rettighedsstyring gælder udelukkende Frivillige Adaptive Test.
Alle lærere kan afvikle overgangstest for alle klasser og se alle klassers resultater, men det er kun lærerne i dansk og matematik - og andre lærere, skolelederen ber om at gennemføre disse overgangstest - som skal afvikle testene og efterfølgende tilgå resultaterne. 

For at kunne tildele roller og rettigheder skal mindst én medarbejder på skolen være identificeret med rollen 'Leder' eller 'Ledelse' i skolens administrative system. Denne oplysning overføres automatisk til Unilogin. I Test- og prøvesystemet oversættes disse to roller til 'Institutionsledelse'.

Personale på skolen, der har rollen 'Institutionsledelse', har rettigheder til alt - og derfor kan rettigheder ikke fjernes for dem.

Udpegning af testadministrator

Personer med rollen 'Institutionsledelse' kan udpege testadministrator(er).

  • Dette gøres ved at vælge menupunktet 'Administration af rettigheder' i venstremenuen:

Billedet viser hvor man vælger administration af rettigheder i venstre menuen

  • Derefter vælges fanen 'Brugers rettigheder':

Billedet er en visning af fanebladet Brugers rettigheder.

  • På oversigten kan en bruger med rollen 'Institutionsledelse' udpege testadministratorer ved at markere de ønskede medarbejdere i kolonnen 'Testadministrator':

Billedet er en visning af hvor man afkrydser rettigheden til at være testadministrator.

Alle lærere kan pr. default afvikle og monitorere Folkeskolens Nationale Overgangstest. Men det er skolens ansvar at minimere adgangen til data. Derfor er det kun lærerne i dansk og matematik - og andre lærere, skolelederen ber om at gennemføre disse overgangstest - som skal afvikle testene og efterfølgende tilgå resultaterne.

Elever tilknyttet flere skoler

  • Fra fanen 'Elever tilknyttet flere skoler' listes elever, der er knyttet til din skole, men hvor elevrettigheden til enten test eller prøver er tildelt en anden skole.
    • Afvikling af test kan kun foretages af den skole, der har rettighed til eleven i testogprøver.dk. Tilsvarende kan skolen kun se resultater fra test, hvis skolen har rettighed til eleven.
  • Administrator kan redigere elevtilknytningen for elever, der er tilknyttet en eller flere skoler udover egen skole, såfremt skolen ikke allerede har rettighed til eleven og elevens adgang til at kunne afvikle test.
    • Hvis din skole allerede har rettighed til test for en elev, er det markeret med et flueben. Fluebenet viser, at din skole har rettigheden, og det kan ikke fjernes.
  • Ansvaret for elevens afvikling af test kan flyttes til din skole ved at sætte flueben ud for elevens navn.
    • Hvis du tildeler din skole rettighed til elevens test, vil en anden skole samtidig miste rettigheden. Tildel derfor kun rettigheden, hvis du er sikker på, at din skole har ansvaret for elevens test.
  • Ofte har en skole både rettighed til test og rettighed til digitale prøver. Når man tager begge rettigheder, forsvinder eleven fra oversigten over elever, der er tilknyttet flere skoler.
  • Rettighedsændringer kan kun ske uden for test- og prøvetidspunkter. Det betyder, at der ikke kan redigeres, når eleven er i gang med en test.

Fra fanen 'Elever tilknyttet flere skoler' listes elever, der er knyttet til din skole, men hvor elevrettigheden er tildelt til en anden skole:

Billedet viser fanebladet Elever tilknyttet flere skoler.

  1. Knyt eleven til skolen i det administrative system (skal ske ca. 24 timer før næste punkt)
  2. Gå til punktet 'Elever tilknyttet flere skoler' (under 'Administration af rettigheder')
  3. Ud for eleven, der skal tilknyttes skolen: Sæt flueben i kolonnen 'Rettighed til test':

Billedet viser placeringen af kolonnen Rettighed til test, hvor elever kan markeres med flueben.

4. Eleven er nu knyttet til skolen i testogprøver.dk, og skolen kan afvikle Folkeskolens Nationale Overgangstest med eleven og tilgå elevens resultater. 

Lærernes rettighed til elevresultater

Testresultaterne er fortrolige i henhold til folkeskolelovens § 55 b. Det vil sige, at testresultater for enkelte eller flere elever eller for hele klasser ikke må offentliggøres. Anonymiserede testresultater må heller ikke offentliggøres.

Lærere og skoleledere har adgang til elevdata i testsystemet. Dvs. at de kan tilgå en elevs resultater af en test, men de kun tilgå resultaterne, hvis de har et pædagogisk og fagligt, arbejdsbetinget formål med det.

Det er skolens ansvar at minimere adgangen til data. Derfor er det kun lærerne i dansk og matematik - og andre lærere, skolelederen ber om at gennemføre disse overgangstest - som skal afvikle testene og som efterfølgende må tilgå resultaterne. Styrelsen for It og Læring kan ved mistanke om uretmæssig brug af adgang til elevdata fremsøge logfiler til undersøgelse heraf.

Fritagelse af elever

Man kan ikke registrere fritagelse og årsag til fritagelse af elever fra Folkeskolens Nationale Overgangstest i it-systemet. Såfremt skolens leder har truffet afgørelse om at fritage en elev fra test i henhold til §§ 10-12 i testbekendtgørelsen, skal læreren rent praktisk lade være med at tilføje den fritagne elev i klassen til den gruppe af elever, der skal testes. Eleven vil dermed ikke kunne påbegynde testen.

Læs mere om reglerne for fritagelse for Folkeskolens Nationale Overgangstest i §§ 10-12 i testbekendtgørelsen, samt i ministeriets Vejledning om Folkeskolens Nationale Overgangstest – til lærere i dansk og matematik.