Breadcrumbs

Blog fra april, 2024

Nyeste Version 5.21 - 24. april 2024 - se øvrige releasenotes her.

Udvidelser

Lærlingeoversigt: Adviser om korte aftaler, der er tæt på at udløbe

Der adviseres 30 dage før udløb af kort aftale, ud for hver lærling på lærlingeoversigten, med mindre der er et tillæg, som forlænger aftalen, eller lærlingen har en kommende aftale.

Søg læresteder: Branchekode er tilføjet i regneark, der kan downloades

I kolonnen efter "Hovedbranche" fremgår lærestedets branchekode.

Aftaleadministration: Sorter uddannelsesversioner med nyeste øverst

I felter, hvor der kan vælges version af uddannelse, er sorteringen ændret, så nyeste version står øverst.

Uddannelsesaftale: Visning af valgt påbygning er udvidet

Er der valgt påbygning i en uddannelsesaftale, vises nu, om det er erhvervsrettet eller studierettet påbygning, varighed samt om påbygningen forlænger aftaleperioden.

Søg læresteder: Afgræns søgning på dato for godkendelse af fagligt udvalg

I Søg læresteder er filtret til godkendelser udvidet, så det er muligt at afgrænse på periode for, hvornår det faglige udvalg har foretaget godkendelse på den valgte uddannelse.

Aftaleadministration: Vis begrundelse for sletning af aftaledokument

På et slettet aftaledokument vises, sammen med muligheden for at genskabe aftaledokumentet, den tekst, der er registreret som begrundelse for sletningen.

Fejlrettelser

Ophævelse: Skole kan ikke sende erklæring til virksomhedens underskrift

Nogle skoler oplevede, at hvis en erklæring om delvis oplæring ikke blev lavet samtidig med ophævelsen, så kunne erklæringen ikke efterfølgende sendes til virksomhedens underskrift, fordi knappen "Send til underskrift hos virksomheden" ikke blev vist. Fejlen er rettet.

Kendte fejl

Registrering af lærepladsforhold er under udvikling. Der er registreret en række ønsker, fejl og forbedringer. Disse kan ses på viden.stil.dk

Releasedato 24. april 2024

Den 18. april kl. 13:30 afholder Optagelse.dk webinaret
Hvis du ikke har modtaget link til det via mail kan du tilgå webinaret via dette link 

Fra og med sommerprøverne 2024, idriftsættes en ny funktion i visse prøvesæt: Et tekstfelt der er beskyttet imod flere former for både tilsigtet og utilsigtet eksamenssnyd.

Tekstfeltets primære formål er at hjælpe elever med at undgå at komme til at snyde ved en fejl, når de er til prøve. Derudover er tekstfeltet designet så det blokerer for de mest gængse former for snyd.

Samlet set blokerer tekstfeltet for følgende former for tilsigtet og utilsigtet snyd:

  • Kopiér og indsæt fra eksterne kilder - Tekstfeltet blokerer muligheden for kopiere og indsætte tekst, som ikke er skrevet i tekstfeltet fx fra en hjemmeside. Det er stadig muligt at kopiere tekst internt i tekstfeltet, fx hvis man ønsker at rykke et afsnit i besvarelsen.
  • Stavekontrol - Det er ikke tilladt at anvende stavekontrol til stave- eller grammatikforslag, og tekstfeltet blokerer derfor for brug af stavekontrol.
  • Oversættelse - Det er ikke tilladt at benytte sin browser til at oversætte tekst. Tekstfeltet blokerer derfor for at browseren kan oversætte tekst skrevet i tekstfeltet.

Funktioner i tekstfelt

I tekstfeltets værktøjslinje er der mulighed for at foretage en række handlinger, som kan hjælpe eleven, når eleven udarbejder sin prøvebesvarelse.

Fortryd / Gendan

Fortryd” fjerner seneste indtastning i tekstfeltet. ”Gendan” genskaber indhold fjernet med ”Fortryd”.

Ordoptælling

Ordoptælling viser, hvor mange ord og tegn, der er indtastet i tekstfeltet.

Kolonnen ”Dokument” viser hvor mange ord og tegn, der er anført i hele besvarelsen, mens kolonnen ”Valg” optæller udelukkende ord og tegn, som er markeret i teksten.

Fuldskærmsvisning

Ved tryk på knappen udvides visningen af tekstfeltet, så tekstfeltet fylder hele skærmen.

Denne visning anbefales under udarbejdelse af elevens opgavebesvarelse, da fuldskærmsvisningen giver det bedste overblik for eleven.   

Typografi

Under ”Typografi” kan diverse overskrifter vælges.

Vælg ”Afsnit” for en hensigtsmæssig skrifttype til brødtekst.

Fed / Kursiv / Understreget

Gør teksten fed, kursiv og/eller understreget

Specialtegn

Vælg ”Specialtegn” for at finde et udvalg af specialtegn. Hér findes symboler såsom ”ß”, der anvendes i tysk.

Punktopstilling

Under ”Punktopstilling” kan der vælges to forskellige opstillinger; nummeret og punktopstilling.

Flere valgmuligheder

Under ”Flere valgmuligheder” kan bl.a. ”Opstilling”, ”Linjeafstand” og ”Indryk” vælges.


Udover de funktioner der findes i værktøjslinjen, er det værd at nævne funktionen  Dan og gem PDF til print. Ved tryk på denne knappen vises en ny side, hvor man kan gemme en PDF lokalt på sin computer.

Udskrift og aflevering

Når eleven har færdiggjort deres opgavebesvarelse og ønsker at udskrive deres besvarelse, skal eleven trykke på print-ikonet, som er placeret under tekstfeltet (bemærk, at eleven udelukkende kan se print-ikonet, når eleven ikke er i fuldskærmsvisning):

Når eleven har trykket på print-ikonet, åbnes et nyt vindue. Hér skal eleven under ”Destination” vælge ”Gem som PDF”. Eleven skal derefter trykke ”Gem” for at gemme PDF-besvarelsen lokalt på sin computer. Vær opmærksom på, at gemme besvarelsen et sted, hvor besvarelsen igen kan findes af eleven fx på elevens skrivebord eller på et USB-stik.

Når eleven har gemt sin besvarelse på sin PC, skal eleven åbne PDF-besvarelsen og udskrive besvarelsen fra skolens printer.


Forebyggelse i tilfælde af nedbrud

Tekstfeltet er designet så det løbende gemmer en midlertidig kopi af elevens besvarelse lokalt i elevens browser, hvorfra prøvebesvarelsen udarbejdes. Det betyder, at hvis eleven ved en fejl kommer til at lukke sit browservindue eller slukke sin computer, vil elevens besvarelse stadig være at finde, når eleven igen åbner prøven med samme browser.

Skulle uheldet være ude, og en computer crasher så elevens sessiondata ikke kan genskabes, er det ikke muligt at få adgang til elevens besvarelse igen via ovenstående løsning. Det anbefales derfor, at eleven løbende gemmer sin besvarelse lokalt på sin computer via print-funktionen (se ”udskrift og aflevering” for vejledning til, hvordan man gemmer).

Da det ikke er muligt at åbne elevens gemte besvarelse i tekstfeltet igen på en anden PC, vil eleven i stedet skulle kopiere sin midlertidige besvarelse fra den gemte PDF-fil og ind i et skriveprogram (fx Word), og fortsætte sin besvarelse dér.

Tekstfeltet og hjælpeprogrammer

Tekstfeltet er blevet testet i samarbejde med leverandørerne bag de mest gængse læse- og skriveværktøjer til brug af ordblinde elever. Produkter, som i dag er genstand for SPS-midler eller tidligere har været det er afprøvet i tekstfeltet og fungerer efter hensigten. Disse produkter er:

  • IntoWords
  • AppWriter

Det anbefales, at elever som får ordblindestøtte anvender én af de ovenstående produkter. Benyttes andre programmer eller browserplugins til at støtte ordblinde elever kan det ikke garanteres, at programmerne virker optimalt i tekstfeltet.

Undervisere har mulighed for at hjælpe elever med at afprøve læse- eller skriveværktøjer i tekstfeltet ved at hente et forsøgs-opgavesæt på Prøvebanken.

OBS: Bemærk at nogle hjælpeprogrammer ikke nødvendigvis har tilladelse til at virke på filer der ligger lokalt på en elevs computer.

For at kunne benytte eksempelvis AppWriter Cloud på et opgavesæt der er hentet ned fra prøvebanken, skal man derfor gøre følgende:

  • Højreklik på AppWriter-udvidelsen i browseren
  • Gå ind under ”Administrer udvidelsen”
  • Klik på ”Tillad adgang til webadresser på filer”




Nyeste Version 5.20 - 9. april 2024 - se øvrige releasenotes her.

Udvidelser

Lærlingeoversigt: Vis, om aftalen indeholder ny mesterlære

På virksomhedernes lærlingeoversigt og på SOSU-skolernes registrering af frafaldsrisiko, fremgår det nu, om aftalen indeholder ny mesterlære.

Fejlrettelser

Elevoverblik: Klik på underskrevet og færdigregistreret ophævelse spørger, om man vil slette underskrift og redigere

Skoler oplevede, at ved klik på en underskrevet og færdigregistreret ophævelse fra elevoverblikket, åbnede en modal med titlen "Rediger ophævelse af uddannelsesaftale" og spurgte om man ville slette underskriften. Man skulle i stedet komme til opsummering af ophævelsen. Fejlen er nu rettet.

Uddannelsesaftale: Visning af uddannelsesaftale giver en ukendt fejl

Nogle skoler oplevede, at der ved visning af en færdigregistreret aftale, kom en ukendt fejl. Fejlen er nu rettet.

Kendte fejl

Registrering af lærepladsforhold er under udvikling. Der er registreret en række ønsker, fejl og forbedringer. Disse kan ses på viden.stil.dk

Releasedato 9. april 2024

Nyeste Version 5.19 - 3. april 2024 - se øvrige releasenotes her.

Udvidelser

Uddannelsesaftale: Bedre visning af påbygning på aftalevisning

Den indtastede varighed af hhv. erhvervsrettet og studierettet påbygning, samt hvorvidt påbygningen forlænger aftaleperioden, vises nu på uddannelsesaftalen.

Elevoverblik: Vis hvilke aftaledokumenter feltændringer stammer fra

I feltændringsmodalen for hhv. uddannelsesforløb og lærepladsforhold, vises der nu sammen med datoen for feltændringerne, hvilke aftaledokumenter der ligger til grund for dem.

Fejlrettelser

Aftaleoversigt: Aftaler på lastvognsmekaniker kan ikke fremsøges

Skoler oplevede, at når man valgte "Lastvognsmekaniker (93)" i søgefeltet "Uddannelse", på enten elevoversigt eller aftaleoversigt, blev der i stedet søgt på "Lastvognsmekaniker (1245)", hvor det faktisk burde være muligt at søge på begge CØSA-formål. Fejlen er nu rettet.

Tillæg: Fejl ved gem og næste i trin 6. Udstationering

Nogle skoler oplevede, at der ved ændring i udstationering på et tillæg, opstod en fejl når man klikkede på "Gem og næste". Fejlen er nu rettet.

Uddannelsesaftale: Skolens rettelse af påbygning afspejles ikke i feltændringer og elevoverblik

Nogle skoler oplevede, at der ved rettelser til påbygning på en underskrevet uddannelsesaftale, ikke blev vist blå ændringsmarkeringer på opsummering, visning og elevoverblik. Fejlen er nu rettet.

Uddannelsesaftale: Redigering af kort aftales omfang giver en fejl

Skoler oplevede, at der ved redigering af trin "5. Aftalens omfang" på korte aftaler, oprettet fra aftaleoversigten, kom en fejl ved klik på "Gem og næste". Fejlen er nu rettet.

Søg læresteder: På nogle virksomheder vises godkendelse på "Ukendt speciale"

På nogle virksomheder oplevede skoler, at der på fanen "Godkendelser" blev vist godkendelser på "Ukendt speciale". Fejlen er nu rettet.

Kendte fejl

Registrering af lærepladsforhold er under udvikling. Der er registreret en række ønsker, fejl og forbedringer. Disse kan ses på viden.stil.dk

Releasedato 3. april 2024