Med optagelse forstås, at den unges ansøgning er modtaget, og at uddannelsesinstitutionen accepterer ansøgningen. Hvis det drejer sig om kommunalt initierede aktiviteter, er det, når den unges aktivitetsforløb er planlagt.  Hændelsesdatoen er den dato, hvor den unge forventes at starte på aktiviteten. Datoen må gerne være fremtidig. Der skelnes i denne forbindelse mellem tidspunktet for registrering af Optagelse og selve datoen hvor optagelse finder sted.

Eksempel

En ung optages på en uddannelse med start den 1. januar. Den unges optagelse på uddannelsen er godkendt af uddannelsesstedet den 13. oktober. Optager skal derfor indberettes til ungedatabasen med Hændelsesdato 1. januar; men med Registreringsdato 13. oktober. Hændelsesdatoen er den dato hvor den unge starter på uddannelsen. Registreringsdatoen er den dato for uddannelsesstedet har registreret at Optagelse kan finde sted.


Optagelse på erhvervsuddannelser og eux
På erhvervsuddannelser kan der ske indberetning af praktiksted og speciale i forbindelse med indberetningen af optaget. Der skal ikke indberettes information om praktiksted efterfølgende ved diverse ændringer. Informationen vil i givet fald ikke blive videregivet til kommunen. Opdatering af speciale bør kun ske én gang.

Optagelse efter skift til nyt studieadministrativt system
Hvis uddannelsesinstitutionen skifter studieadministrativt system, skal der ikke indberettes optag på ny (fra det nye system).

Optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser
Når en ung skal til optagelsesprøve, skal uddannelsesinstitutionen indberette det til Ungedatabasen. Der er oprettet særlige uddannelseskoder til dette formål (cøsa formål). Hvis den unge ikke består optagelsesprøven efter samtale, skal der indberettes et afbrud med angivelse af en afbrudsårsagskode. For unge, der ikke møder op til prøve og evt. samtale benyttes frafaldsårsagskode 1 (”Ej mødt”).

Der er oprettet særlige frafaldsårsagskoder til afbrudte (ikke beståede) optagelsesprøver. Gennemfører den unge optagelsesprøven efter samtalen, skal der indberettes et gennemført. Det er altid den uddannelsesinstitution, der afholder optagelsesprøven og -samtalen, der skal indberette.

Optages den unge efterfølgende på uddannelsen, skal der indberettes et optag med den korrekte uddannelseskode (cøsa formål).

For seneste udgaver af de forskellige kodesæt kan findes i Ungedatabasens stamdatasæt.