Versioner sammenlignet

Nøgle

  • Linjen blev tilføjet.
  • Denne linje blev fjernet.
  • Formatering blev ændret.
Info
iconfalse

På fanen Uddannelsesvalg vælger og prioriterer du, hvilke uddannelser du ønsker at søge.

Image Removed

Du kan tilføje op til 8 uddannelser på din prioriteringsliste.

UI Expand
title1 | Find de uddannelser, som du vil søge ind på

Start med at læse teksten i skærmbilledet og klik dernæst på knappen Tilføj uddannelse til din prioriteringsliste. Vær opmærksom på, at dine ansøgninger tilføjes i prioriteret rækkefølge. Du kan dog efterfølgende ændre i prioriteringsrækkefølgen frem til den 5. juli kl. 12. Læs mere om hvordan du ændrer i prioriteringer her.

Image Removed

Du kommer nu ind på siden, hvor du kan søge uddannelser frem.

Image Removed

Som udgangspunkt får du vist alle videregående uddannelser fordelt på 50 uddannelser pr. side.

Region og sprog

Du kan vælge at begrænse din søgning på uddannelser efter region og/eller undervisningssprog.

Du kan vælge at begrænse din søgning til en region ved at udpege regionen. Når du har valgt regionen, bliver listen over viste uddannelser opdateret, så den passer til dine søgekriterier.

Image Removed

Du kan vælge, om du kun ønsker at få vist uddannelser, hvor undervisningssproget er dansk eller engelsk eller begge dele. Når du har valgt sprog, bliver listen over viste uddannelser opdateret, så den passer til dine søgekriterier.

Image Removed

Uddannelsesnavn, by og studiestart

Du kan også begrænse, hvilke uddannelser du får vist ud fra uddannelsesnavn, by og/eller studiestart i den grå bjælke.

Skriv navnet på en uddannelse eller by, som du er interesseret i. Du kan skrive hele uddannelsesnavnet eller bynavnet eller bare de første bogstaver af navnet. Når du holder pause i indtastningen, søges der på de bogstaver, du foreløbigt har skrevet, og du kan blive foreslået et by- eller uddannelsesnavn. Når du har skrevet eller valgt navn eller studiestart, bliver listen opdateret, så den passer til dine søgekriterier. 

Image Removed

Du kan vælge, om du kun vil se uddannelser, der starter om sommeren, vinteren eller både sommer og vinter. Når du har valgt studiestart, bliver listen over uddannelser opdateret, så den passer til dine søgekriterier. 

Image Removed

Advarsel

Optagelse.dk understøtter kun ansøgning om optagelse på uddannelser under Den Koordinerede Tilmelding i perioden den 1. februar til den 5. juli.

Uddannelsestype, uddannelsesområde og søg efter

Hvis du klikker på teksten Vis flere muligheder, får du vist følgende ekstra søgemuligheder.

Image Removed

Flere søgemuligheder:

Image Removed

Du skal først vælge den uddannelsestype, som du ønsker at søge, før du kan vælge området. Når du har valgt uddannelsestype, bliver listen over uddannelser opdateret, så den passer til dine søgekriterier.

Image Removed

I dette eksempel vælges Professionsbacheloruddannelse. Dernæst kan du vælge uddannelsesområde. Når du har valgt uddannelsesområde, bliver listen over uddannelser opdateret, så den passer til dine søgekriterier.

Image Removed

Du kan desuden søge på bestemte ord i det nederste felt. Du kan søge på hele uddannelsesnavnet eller dele af uddannelsesnavnet. Når du er færdig med at skrive dit søgeord, skal du klikke Enter/Retur på dit tastatur for at søge på ordet. Når du søger bliver listen over uddannelser opdateret, så den passer til dine søgekriterier. 

Image Removed

E-læring

Endelig kan du søge på uddannelser, som udbydes som e-læring.

Image Removed

Advarsel
titleBemærk

Kan du ikke finde den uddannelse, du ønsker at søge, kan det skyldes, at den ikke findes inden for de søgekriterier, du har angivet. Prøv at vælge færre søgekriterier. Har du angivet en region, kan det for eksempel hjælpe at fjerne denne, så du søger i alle regioner.

På listen over de uddannelser, du har søgt frem, kan du se uddannelsens navn, hvilken by, uddannelsen foregår i, samt tidspunkt for studiestart og et kommentarfelt.

Det er kun en del af kommentaren, du kan se. Resten kan du se, hvis du klikker på pilen ud for uddannelsen.

Image Removed

Øverst finder du informationer om uddannelsen generelt; det vil sige undervisningssted, undervisningssprog og uddannelseskommentarer. Nedenfor kan du læse om adgangskrav/adgangsveje til uddannelsen.

Image Removed

Under Generel information finder du desuden et link til kvote 2-kriterierne for uddannelsen.

Advarsel
titleBemærk

Læg mærke til ikonerne under studiestart:

Inkludér sideHvad betyder ikonerne under studiestart?Hvad betyder ikonerne under studiestart?

Hvis det er dén uddannelse, du ønsker, klikker du nederst på knappen Vælg.

Image Removed

UI Expand
title2 | Karaktergennemsnit

Har du en dansk gymnasial eksamen i Eksamensdatabasen på ansøgningstidspunktet, kan du under feltet ’Karaktergennemsnit’ se det gennemsnit, som uddannelsen vurderer dig på i kvote 1.

Image Removed

At dette felt vises betyder ikke, at din ansøgning kun kan vurderes i kvote 1. Har du søgt inden d. 15. marts kl. 12 behandles din ansøgning som hovedregel også i kvote 2. Men du kan se det karaktergennemsnit uddannelsesstedet kan vurdere dig på kvote 1. Det må ikke forstås som en garanti for, at du kan optages i kvote 1.

Vær opmærksom på at nogle uddannelsessteder har bestemte karakterer som formelle adgangskrav. Disse krav kan have betydning for, hvordan du kan søge uddannelsen – fx vurderer læreruddannelsen kun ansøger i kvote 1, der har et gennemsnit på mindst 7,0. Er dit gennemsnit mindre end det, så vil din ansøgning kun blive vurderet i kvote 2.

Har du ikke en gymnasial eksamen i Eksamensdatabasen, får du ikke vist feltet. Du skal ikke selv angive dit karaktergennemsnit nogen steder i ansøgningen. 

UI Expand
title3 | Studieretning, standby, tilsagn, studiestart og særlig tilladelse

Når du har søgt en uddannelse frem, skal du tage stilling til en række forhold før du kan tilføje uddannelsen til din prioriteringsliste. I dette afsnit gennemgås hvordan du udfylder de felter, som du både skal udfylde i en kvote 1- og kvote 2-ansøgning.

Felterne ser således ud:

Image Removed

Studieretning

På nogle uddannelser er der mulighed for at vælge en studieretning. Det kan, som i dette tilfælde, være en studieretning inden for uddannelsen som bachelor of Animation på VIA University College i Viborg:

Image Removed

Du kan kun vælge én kategori på listen. Nogle uddannelsessteder har dog kategorien ” Flere studieretninger”, hvor du senere hen har mulighed for at vælge mellem dem.

Standby

Her skal du angive, om du ønsker at ansøge om en standby-plads. Inden du tager stilling til, om du skal søge en standby-plads, er det en god idé, at du læser mere om standby på UddannelsesGuiden eller ved at klikke på ?-ikonet.

Image Removed

Studiestart

Hvis uddannelsen har dette ikon Image Removed på oversigten, skal du tage stilling til, om du foretrækker at starte på den søgte uddannelse om vinteren eller om sommeren.

Image Removed

I dette felt kan du angive med et Ja, at du foretrækker vinterstart frem for sommerstart. Hvis du klikker Nej, betyder det, at du helst vil starte om sommeren. Uddannelsesstedet kan fordele ansøgerne efter egne fordelingskriterier. Du kan altså ikke være sikker på at få dit ønske om studiestart opfyldt, selvom du bliver optaget på uddannelsen. Du kan læse mere om sommer- og vinterstart på UddannelsesGuiden.

Tilsagn

Her skal du angive, om du har tilsagn fra sidste år.

Image Removed

Hvis du klikker Ja, skal du huske at uploade dokumentation. Dokumentationen er det tilsagnsbrev, du har fået fra uddannelsesstedet. Når du klikker Ja, kommer der en knap op til at uploade dokumentation.

Image Removed

Advarsel

Du skal være opmærksom på, at du stadig skal opfylde de specifikke adgangskrav til uddannelsen, selv om du har fået tilsagn om optagelse.

Selvom du har tilsagn til en uddannelse, kan du godt vælge at søge optagelse på andre uddannelser som højere prioriteter. Hvis du søger højere prioriterede uddannelser, bliver dit tilsagn kun aktuelt, hvis du ikke optages på en højere prioritet, end der hvor du har dit tilsagn.

Ansøgning med en adgangsgivende eksamen eller ansøgning med særlig tilladelse

Her skal du angive, om du har eller forventer at bestå en adgangsgivende eksamen.

Med adgangsgivende eksamen menes, om du har en eksamen, der giver adgang til uddannelsen.  Eksempelvis skal du svare Ja, hvis du har en gymnasial eksamen, selvom du skal supplere et fag op til et højere niveau eller ikke har et karaktergennemsnit, der er højere end sidste års adgangskvotient i kvote 1.

Hvis du forventer at færdiggøre en EUX-uddannelse, skal du fortsat svare Ja, selvom du først færdiggør din EUX efter den 5. juli. Når du har færdiggjort din EUX-uddannelse, skal du indsende dokumentation til uddannelsesstedet.

Image Removed

Hvis du ikke har bestået og ikke forventer at bestå en adgangsgivende eksamen, skal du klikke Nej og angive, hvorvidt du har fået særlig tilladelse til at søge om den pågældende uddannelse, eller om du ønsker at søge om særlig tilladelse med denne ansøgning.

Image Removed

Såfremt du tidligere har fået særlig tilladelse, skal du udfylde journalnummer og vælge dato, samt uploade og knytte en ansøgning om særlig tilladelse til hver af dine ansøgninger.

Image Removed

UI Expand
title4 | Beståede og forventede beståede prøver, ud over den adgangsgivende eksamen

Uddannelsesstederne bruger felterne til at vurdere, om du lever op til uddannelsens adgangskrav. Hvis du sender en ansøgning i kvote 2, bruger uddannelsesstederne også disse felter, når de skal vurdere, i hvor høj grad du lever op til deres kvote 2-kriterier.

Suppleringskurser

Hvis du mangler at bestå et kursus, som er et specifikt adgangskrav til den uddannelse, du ønsker at søge, er det vigtigt, at du tilføjer kurset herunder og skriver, hvornår du forventer at afslutte kurset. Hvis ikke, kan uddannelsesstedet ikke vide, at du forventer at afslutte kurset og dermed lever op til adgangskravene. Læs mere på UddannelsesGuiden om supplering.

Hvis du har fuldført et eller flere suppleringskurser – og eksamensbeviset er hentet fra Eksamensdatabasen – vil kurset allerede fremgå af felterne.

Image Removed

Du kan ikke fjerne disse fag eller redigere i dem. Du kan stadig tilføje nye linjer at skrive i ved at klikke på plus-ikonet.

Image Removed

Du skal ikke selv uploade dokumentation for fag, som allerede er hentet fra Eksamensdatabasen og står i ansøgningen. Du kan se beviserne ved at klikke på knappen Se dine eksamensbeviser på fanen Adgangsgrundlag eller ved at åbne bilaget ’eksamensbevis fra eksamensdatabasen’på fanen Bilag. Ligger eksamensbeviserne som bilag, bliver de automatisk sendt med din ansøgning.

Image Removed

Image Removed

Hvis du endnu ikke har fuldført suppleringskurset skal du udfylde de nedenstående felter.

Fuldfører du kurset inden 5. juli, skal du desuden huske at logge på Optagelse.dk igen efter din eksamen og hente dit eksamensbevis fra Eksamensdatabasen til din ansøgning. Læs mere om hvordan du uploader eksamensbeviser til underskrevne/afsendte ansøgninger her. Hvis dit bevis ikke er i Eksamensdatabasen, skal du selv uploade det på fanen Bilag og med flueben knytte det til dine ansøgninger.

Fuldfører du kurset efter 5. juli, skal du sende eksamensbeviset direkte til uddannelsesstedet.

For at kunne skrive i en linje med aktiviteter, skal du klikke på blyanten.

Image Removed

Herefter bliver det muligt at skrive i felterne.

Image Removed

Når du har udfyldt linjerne, klikker du på fluebenet.

Image Removed

Kurset er nu tilføjet.

Image Removed

Ønsker du at redigere i informationerne, skal du klikke på blyanten. Hvis du vil slette informationen, skal du klikke på skraldespanden. Hvis du ønsker at tilføje en ny linje, skal du klikke på plus-ikonet.

Image Removed

Hvis du klikker på plus-ikonet får du vist en ny linje, som du kan skrive i.

Image Removed

Hvis du udfylder flere ansøgninger, vil felterne allerede være udfyldt med de informationer, du udfyldte på din foregående ansøgning. De kopierede informationer kan du enten slette, redigere eller beholde, alt efter hvad der er relevant for den aktuelle ansøgning.

Kvote 2-aktivitet

Feltet fungerer også som kvote 2-felt, hvor du kan indtaste uddannelsesaktiviteter, der ikke er taget på en videregående uddannelse. Om aktiviteterne er relevante afhænger af, om den søgte uddannelse vægter denne form for uddannelse i deres kvote 2-kriterier.

Image Removed

Informationerne er nu tilføjet. Ønsker du at redigere i informationerne, skal du klikke på blyanten. Hvis du vil slette informationen, skal du klikke på skraldespanden. Hvis du ønsker at tilføje en ny linje, skal du klikke på plus-ikonet.

UI Expand
title5 | Kvote 2-relevante aktiviteter

De resterende felter i en ansøgning er kun relevante i forhold til kvote 2. Se felterne nedenfor. Klik på spørgsmålstegnet ud for hvert felt, for mere information om, hvordan du udfylder feltet.

Image Removed

Efter 15. marts kl. 12 vil disse felter ikke længere være synlige, når man udfylder en ansøgning.

Hvis du er logget ind i Optagelse.dk inden 15. marts kl 12, men kun ønsker at blive vurderet i kvote 1, er der ingen grund til at udfylde felterne. Der er også uddannelser, der i kvote 2 ikke kræver, at du har udfyldt felterne. Det er typisk uddannelser med adgangsprøve (uddannelser med 100% kvote 2) eller optagelsesprøve (uddannelser som benytter en prøve til at vurdere kvote 2-ansøgere, men som også optager ansøgere i kvote 1).  

På det enkelte uddannelsessteds hjemmeside kan du finde oplysninger om, hvilke aktiviteter, uddannelsesstedet lægger vægt på i kvote 2 (kvote 2-kriterierne), og hvad de ønsker dokumenteret i form af bilag til ansøgningen. Bemærk at uddannelsesstedet selv fastsætter fristen for, hvornår du senest skal uploade dokumentation. Du finder link til uddannelsens kvote 2-kriterier øverst i ansøgningen. 

Hvis du ønsker at søge i kvote 2, skal din ansøgning være underskrevet inden 15. marts kl. 12.

Tip

12 månedsreglen: Uddannelsesstederne vurderer typisk kvote 2-aktiviteter inden for en periode, der svarer til 12 måneder. Du skal angive hele den periode, som hver aktivitet har varet.

Advarsel

Har du en gymnasial adgangsgivende eksamen og søger i kvote 2, bliver ansøgningen automatisk også vurderet i kvote 1. Du skal altså ikke søge den samme uddannelse to gange for at få den vurderet både i kvote 1 og kvote 2.

UI Expand
title6 | Tilføj uddannelse til din prioriteringsliste

Når du har udfyldt din ansøgning, skal du tilføje uddannelsen til din prioriteringsliste. Det gør du ved at klikke på Tilføj Uddannelse til din prioriteringsliste nederst i ansøgningen.

Image Removed

Uddannelsen er nu tilføjet din prioriteringsliste.

Du kan redigere i de informationer, du har angivet, indtil du har underskrevet ansøgningen. Det gør du ved at klikke på uddannelsens navn. Husk at gemme, når du har redigeret oplysningerne.

Image Removed

Du kan nu tilføje flere uddannelser eller underskrive din ansøgning til uddannelsen. Læs mere om hvordan du underskriver og afsender du dine ansøgninger her.

Image Removed

Når du har tilføjet de uddannelser, du ønsker at søge optagelse på, vil det se således ud på fanen:

Image Removed

Du kan søge op til 8 uddannelser. Hvis du ønsker at ændre i prioriteringsrækkefølgen, flytter du op og ned på ansøgninger ved at klikke på pilene. Læs mere om hvordan du ændrer i din prioriteringsrækkefølge her.

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål til fanen Uddnnelsesvalg

Visning af underside
sorttitle


Inkludér side
Sidemenu KOT | Optagelse.dk
Sidemenu KOT | Optagelse.dk