På ungeindsatsens opmærksomhedsliste finder du som KUI-vejleder de elever, som mangler vurdering, er ikke-uddannelsesparate eller fritaget for parathedsvurdering. Parate elever fremgår ikke af denne opmærksomhedsliste.

Opmærksomhedslisten viser et øjebliksbillede. Du vil altid komme ind på en aktuel liste, afhængig af tidspunktet på skoleåret.

Hvis der skal foretages et omvalg, er det meget vigtigt, at underskriften sættes i samme flow som omvalget. Det vil sige, at når omvalget er foretaget, skal der derefter underskrives.

Du må ikke forlade ansøgningen efter omvalg, hvis du ikke har underskrevet. Hvis det sker, kan ansøgningen ende i en forkert tilstand, og kan være svær at finde igen.

I tilfælde af, at ansøgningen er forladt efter omvalg uden en underskrift: Kontakt Optagelse.dk supporten så hurtigt som muligt, eksempelvis ved at oprette en skriftlig sag til supporten via denne kontaktformular.

Billedet viser knappen Foretag omvalg på Optagelse.dk.

Vi anbefaler, at du undgår at have Optagelse.dk åbent i flere faner, når du arbejder med opmærksomhedslisten, samt tilføjer og redigerer oplysninger om elever.


Sådan tilgår du opmærksomhedslisten

  1. Start med at logge ind på Optagelse.dk
  2. Vælg din KUI på institutionslisten
  3. Klik på den grønne bjælke 'Opmærksomhedsliste': 
    Billedet viser hvor du vælger din KUI på institutionslisten, samt bjælken Opmærksomhedsliste, som du skal klikke på.

Filtrering på opmærksomhedslisten

Billedet viser de fire trin, du kan følge for at filtrere på opmærksomhedslisten.

  1. 'Vælg elever fra': Denne liste har alle skoler under din KUI, samt tre andre valg:
    a. Privat-, fri- og efterskoler: Denne liste vil have alle de ikke-parate elever med bopæl i den eller de kommuner, din KUI betjener, men som går på ikke-KUI betjente skoler.
    b. Alle skoler i min kommune: Denne liste viser samtlige ikke-parate elever i den eller de kommuner, jeres KUI betjener.
    c. Skoler under anden KUI: Elever, der skal have KUI-vejleders underskrift før afsendelse, og som bor i din KUI kommune, men som går på en anden KUI betjent skole. Det vil typisk være elever, der går på en skole i nabokommunen.
  2. 'Vælg klassetrin': Her kan du filtrere på et specifikt klassetrin - 8., 9. eller 10. klasse.
  3. 'Vælg status': Denne filtrering kan vise, hvor langt fremme skoler og KUI er med uddannelsesparathedsvurderingen og underskrifter:
    På billedet ses de statusser, der kan vælges imellem i drop down menuen under feltet Vælg status.
    1. 'Afventer helhedsvurdering': Elever på denne liste har fået foretaget en del af deres vurdering, men vejleder på skolen mangler at bekræfte dette. Det vil typisk være elever, som lever op til de faglige forudsætninger, men ikke sociale eller personlige, og derfor fremstår som ikke-uddannelsesparate i den 'automatiske vurdering'. Elever i denne tilstand skal bekræftes eller afkræftes af vejleder på skolen. Det er endnu ikke gjort, når eleven 'Afventer helhedsvurdering'.
    2. 'Helhedsvurderet': Disse elever har fået sat vejleders vurdering. Den er enten sat automatisk af Optagelse.dk, hvis eleven ikke lever op til de faglige forudsætninger, eller bekræftet af vejleder, hvis eleven ikke lever op til sociale eller personlige forudsætninger. Da skolen i disse tilfælde er KUI betjente, betragtes uddannelsesparathedsvurderingen som afsluttet med denne status.
    3. 'Afventer KUI-vejleders vurdering': Elever på denne liste kommer fra de ikke-KUI betjente skoler og vil være elever, som lever op til de faglige forudsætninger, men ikke sociale eller personlige. Vurderingerne er blevet bekræftet af vejleder tilknyttet skolen og afventer nu, at KUI-vejleder i hjemkommunen bekræfter eller afkræfter dette.
    4. 'Vurderet af KUI-vejleder': Disse elever fra en ikke-KUI betjent skole har fået sat vejleders vurdering og KUI-vejleders vurdering. Vurderingen er enten sat automatisk af Optagelse.dk, hvis eleven ikke lever op til de faglige forudsætninger, eller bekræftet/omstødt af vejleder og KUI-vejleder, hvis eleven ikke lever op til sociale eller personlige forudsætninger. Uddannelsesparathedsvurderingen betragtes som afsluttet med denne status.
    5. 'Afventer KUI-vejleders underskrift': Viser elever på en ikke-KUI betjent skole med ønsker, som eleven ikke er vurderet parat til, og hvis ønsker nu er underskrevet af forældre og lokal vejleder - men mangler KUI-vejleders underskrift for at ansøgningen kan hentes af den ønskede uddannelse.
    6. 'Underskrevet af KUI-vejleder': Ansøgninger på en ikke-KUI betjent skole med ønsker, som eleven ikke er vurderet parat til - som er blevet underskrevet af KUI-vejleder, og dermed er klar til afhentning af den ønskede uddannelse.
    7. 'Fritaget for vurdering': Denne status findes, men man kan ikke vælge at filtrere efter den i denne vælger. For at finde disse elever, skal vælgeren stå som 'Vælg status...' ,og så kan man sortere eller filtrere dem frem på selve listen (se pkt. 8 under nedenstående overskrift: 'Opmærksomhedslistens opbygning').
  4. 'Antal rækker pr. side': Her kan du vælge, hvor mange elever du vil se per side. Der kan vælges mellem 10, 20, 50 eller 100.

Opmærksomhedslistens opbygning

De forskellige kolonner viser følgende:

  1. 'Gym, Hf og Eud': De tre første kolonner viser, hvordan eleven er vurderet i de tre kategorier.
  2. 'Ønsker': Viser hvilke ønsker, eleven har sat på sin prioriteringsliste. Kun elever i 9. og 10. klasse kan foretage uddannelsesønsker. Feltet viser 1.-5. prioritet, og feltet er tomt, hvis eleven endnu ikke har valgt nogle uddannelser (OBS: elever kan først ansøge fra den 1. februar).
  3. 'CPR': Viser elevens CPR-nummer.
  4. 'Navn': Viser elevens navn.
  5. 'Afg. institution': Viser den skole, eleven går på lige nu. Hvis filtreringen giver flere forskellige skoler, er det yderligere muligt at filtrere på en enkelt skole.
  6. 'Klassetrin': Angiver hvilket klassetrin, eleven går på.
  7. 'Klassenavn': Viser navnet på den klasse, eleven går i. Hvis filtreringen giver flere forskellige klasser, er det yderligere muligt at filtrere på en enkelt klasse.
  8. 'Status': Viser hvilken status, den enkelte ansøgning har. Hvis filtreringen giver flere forskellige statusser, er det yderligere muligt at filtrere på de statusser, der er resultater for - deriblandt statussen 'Fritaget for vurdering', der ellers ikke kan filtreres på ovenover.
  9. 'Sidst opd.': Viser hvornår, der sidst er nogen, der har gjort noget ved ansøgningen.

Billedet er en skærmvisning af opmærksomhedslistens opbygning. Herunder ses alle kolonnerne på siden.

Find ansøgninger, der mangler KUI vejleders underskrift

Det er vigtigt, at ansøgninger til ungdomsuddannelser, der blot afventer en KUI vejleders underskrift, afsendes hurtigt, så de modtagende institutioner får besked om ansøgningen. Disse ansøgninger kan findes på flere måder:


Der er i øjeblikket et problem i Optagelse.dk, der giver en fejl, hvis man fremsøger eleverne med klassetrin. Det er derfor vigtigt, at der ikke sættes klassetrin, når man søger. Feltet 'Vælg klassetrin...' efterlades derfor ikke-udfyldt, som vist på nedenstående billede:

På billedet ses feltet Vælg klassetrin, der skal efterlades uden at blive udfyldt.


Billedet viser det udfyldte Vælg status felt og knappen Fremsøg elever på Optagelse.dk.


Hvis der skal foretages et omvalg i forbindelse med afsendelsen, er det meget vigtigt, at underskriften sættes i samme flow som omvalget. Det vil sige, at når omvalget er foretaget, skal der derefter underskrives.

Du må ikke forlade ansøgningen efter omvalg, hvis du ikke har underskrevet. Hvis det sker, kan ansøgningen ende i en forkert tilstand, og kan være svær at finde igen.

I tilfælde af, at ansøgningen er forladt efter omvalg uden en underskrift: Kontakt Optagelse.dk supporten så hurtigt som muligt, eksempelvis ved at oprette en skriftlig sag til supporten via denne kontaktformular.

Billedet viser knappen Foretag omvalg på Optagelse.dk.



Husk at se retningslinjer for vidensartikler inden du begynder at skrive artiklen.

(OBS: Denne boks er skjult for læseren)