8. klassetrin

For alle elever på 8. klassetrin, skal skolen indberette en karakter i den bundne prøve i det praktisk/musiske valgfag i 8. klasse.

I de tilfælde hvor en elev ikke har modtaget en prøvekarakter i den bundne prøve i det praktisk/musiske valgfag, skal der indberettes en undtagelseskode, der beskriver hvorfor eleven ikke har en karakter. Herunder om eleven er prøvefritaget, sygemeldt, udeblevet, bortvist eller ikke har modtaget undervisning i fagene. Det er vigtigt at den rigtige undtagelseskode indberettes, da Børne- og Undervisningsministeriet laver statistik og fører tilsyn på årsagerne til manglende prøvekarakterer i de obligatoriske prøver. Denne indberetning benyttes blandt andet i retskravsvurderingen for optag på de gymnasiale uddannelser.

Kontakt udbyderen af dit administrative system ved tvivlsspørgsmål i forhold til hvordan der indberettes karakterer eller undtagelseskoder i prøver.

Du kan læse mere anvendelsen af undtagelseskoderne på denne side: Hvornår og hvordan skal man anvende undtagelseskoder?

Alle elever i 8. klasse aflægger bunden prøve i et af de fire praktisk/musiske valgfag; Håndværk og design, billedkunst, musik eller madkundskab. Hvis eleven har modtaget undervisning i mere end et praktisk/musisk valgfag i 7. og 8. klasse, har eleven forud for prøveterminen skulle melde til skolelederen, hvilke af valgfagene, eleven skal aflægge en bunden prøve i.

Det er vigtigt, at eleverne i 8. klasse kun indberettes med prøvekarakterer i 1 bunden prøve i de praktisk/musiske valgfag. Det skal således sikres at prøvekarakteren indberettes som bunden prøve. Hvis eleven er tilmeldt prøve i flere praktisk/musiske valgfag, skal karakteren fra øvrige prøver indberettes som frivillige prøver.

Kontakt udbyderen af dit administrative system, hvis du har tvivlsspørgsmål om indberetning af den praktisk/musiske prøve som hhv. bunden eller frivillig prøve.

Praktisk/musiske valgfag
på 8. klassetrin

Madkundskab

Håndværk og design

Billedkunst

Musik

Det er muligt for elever på 8. klassetrin at aflægge frivillig prøve i yderligere ét praktisk/musisk valgfag. Hvis elever aflægger mere end én prøve i praktisk/musiske valgfag i 8. klasse, skal det tydeligt fremgå af indberetningen, hvilken prøve, der aflægges som bunden versus frivillig prøve.

Frivillige prøver i 8. klasse

Madkundskab

Håndværk og design

Billedkunst

Musik

Mundtlig historie

Eleverne i velfærdskommunerne har mulighed for at gå til en anden prøve end prøven i det praktiske musiske valgfag. Denne alternative prøve skal også indberettes til Karakterdatabasen.

Kontakt udbyderen af dit administrative system ved tvivlsspørgsmål i forhold til, hvordan denne alternative prøve skal indberettes i deres system.

Hvis du indberetter manuelt i karakterdatabasen, kan du finde vejledning til at indberette forsøgsprøver her: Manuel indberetning | indtast karakterer og beviser direkte i Karakterdatabasen

9. klassetrin

For alle skolens elever på 9. klassetrin skal skolen indberette en karakter i alle obligatoriske prøver i 9. klasse. I de tilfælde, hvor en elev ikke har modtaget en prøvekarakter i en af de obligatoriske prøver, skal der i stedet indberettes en undtagelseskode, der beskriver, hvorfor eleven ikke har en karakter. Herunder om eleven er prøvefritaget, sygemeldt, udeblevet, bortvist eller ikke har modtaget undervisning i fagene. Det er vigtigt at den rigtige undtagelseskode, da Børne- og Undervisningsministeriet laver statistik og fører tilsyn på årsagerne til manglende prøvekarakterer i de obligatoriske prøver Denne indberetning benyttes blandt andet i retskravsvurderingen for optag på de gymnasiale uddannelser.

Kontakt udbyderen af dit administrative system ved tvivlsspørgsmål i forhold til hvordan der indberettes karakterer eller undtagelseskoder i de obligatoriske prøver i 9. klasse.

Du kan læse mere anvendelsen af undtagelseskoderne på denne side: Hvornår og hvordan skal man anvende undtagelseskoder?

De obligatoriske 9. klasses prøver består af 10 delprøver:

  1. De 8 bundne delprøver, som alle elever skal have karakter i (5 prøver)
  2. De 2 udtræksfag, som eleven er blevet udtrukket til.

Der skal indberettes karakterer eller undtagelseskoder i alle 10 obligatoriske delprøver.

1) De 8 bundne delprøver, som alle skal have karakter i (5 prøver)

De bundne prøver er fælles for alle elever i 9. klasse og består af nedenstående prøver og delprøver. Der skal indberettes i alt 8 prøvekarakterer eller undtagelseskoder for alle skolens elever i 9. klasse.

Tabellen herunder viser de bundne prøver (markeret med fed) samt delprøver tilhørende disse (uden markering):

Bundne prøver (og delprøver) 9. klasse

1

Mundtlig dansk

2



Skriftlig Dansk

Læsning

3

Retskrivning

4

Skriftlig fremstilling

5


Skriftlig Matematik

Uden hjælpemidler

6

Med hjælpemidler

7

Mundtlig Engelsk

8

Fælles prøve i Fysik/kemi, biologi og geografi

 2) De 2 udtræksfag, som eleven er blevet udtrukket til

I tabellen nedenfor fremgår de prøver, som elever i 9. klasse kan blive udtrukket til at skulle til prøve i. For hver elev udtrækkes to udtræksfag. Eleven udtrækkes til én prøve i den humanistiske fagblok og én prøve i den naturfaglige fagblok.

Udtræksprøver 9. klasse

Humanistisk Fagblok

Naturvidenskabelig Fagblok

Skriftlig Engelsk

Skriftlig Biologi

Skriftlig Tysk/Fransk 2. fremmedsprog

Skriftlig Geografi

Mundtlig Tysk/Fransk 2. fremmedsprog

Skriftlig Fysik/Kemi

Mundtlig Historie

Mundtlig Matematik

Mundtlig Samfundsfag

Mundtlig/Praktisk Idræt

Mundtlig Kristendomskundskab


Hvis I som skole er i tvivl om, hvilke to udtræksfag jeres elever har fået udtrukket og dermed skal have indberettet karakter eller undtagelseskoder i, skal I kontakte Kontor for Prøver, Eksamen og Test på fp@stukuvm.dk eller telefonnr. 3392 6100. 

Foruden de obligatoriske prøver, kan eleverne desuden vælge at aflægge prøve i en eller flere af nedenstående frivillige prøver.

Tabellen nedenfor viser de frivillige prøver i 9. klasse:

Frivillige prøver 9. klasse

Skriftlig Tysk/Fransk 3. fremmedsprog

Mundtlig Tysk/Fransk 3. fremmedsprog

Mundtlig Madkundskab

Mundtlig/Praktisk Håndværk og Design

Skolerne i velfærdskommunerne har mulighed for

  1. at erstatte fællesprøven i fysik/kemi, biologi og geografi med en alternativ prøve
  2. at erstatte udtræksprøver med alternative prøver.

Disse alternative prøver skal også indberettes til Karakterdatabasen. Kontakt udbyderen af dit administrative system ved tvivlsspørgsmål i forhold til hvordan denne alternative prøve indberettes.

Hvis du indberetter manuelt i karakterdatabasen, kan du finde vejledning til at indberette forsøgsprøver her: Manuel indberetning | indtast karakterer og beviser direkte i Karakterdatabasen

10. klassetrin

Eleverne skal som udgangspunkt indberettes med en prøvekarakter eller undtagelseskode i de prøver, som eleven har været tilmeldt.

Bemærk, at eleverne i 10. klasse kan aflægge prøver på både 9. klasse niveau (FP9) og 10. klasse niveau (FP10). Det skal i indberetningen angives på hvilket niveau, eleven har aflagt prøven. Denne indberetning benyttes blandt andet i retskravsvurderingen for optag på de gymnasiale uddannelser.

Kontakt udbyderen af dit administrative system ved tvivlsspørgsmål i forhold til hvordan der indberettes karakterer eller undtagelseskoder til karakterdatabasen.

En elev i 10. klasse kan tilmelde sig til 10.-klasseprøver eller til at aflægge en eller flere af folkeskolens bundne 9.-klasseprøver i fagene dansk og matematik.

Eleven kan vælge at kombinere prøverne, så vedkommende aflægger 10.-klasseprøver i fx dansk og 9.-klasseprøver i skriftlig matematik. Eleven kan også vælge at kombinere niveauer i fag, hvori der indgår en skriftlig og en mundtlig prøve, så den ene prøve aflægges på 9.-klasse niveau og den anden på 10.-klasse niveau. Kombination af niveauer kan kun ske i de bundne 9.-klasseprøver i fagene dansk og matematik.

Hvis den skriftlige prøve består af flere prøver, er prøven først aflagt når eleven har gennemført alle prøver. Fx skal alle delprøver i skriftlig dansk (læsning, retskrivning og skriftlig fremstilling) være aflagt før prøven betragtes som aflagt.

I tabellen herunder ses en oversigt over hvilket niveau, prøven kan aflægges på:

Prøver som kan aflægges i 10. klasse

Niveau prøven kan aflægges på

Mundtlig dansk

FP9 eller FP10

Skriftlig dansk*

FP9 eller FP10

Mundtlig matematik

FP9 eller FP10

Skriftlig matematik**

FP9 eller FP10

Mundtlig engelsk

FP9 eller FP10

Skriftlig engelsk

FP10

Fysik/kemi mundtlig

FP10

Mundtlig tysk

FP10

Skriftlig tysk

FP10

Mundtlig fransk

FP10

Skriftlig fransk

FP10

* Bemærk at Skriftlig dansk på FP9-niveau består af tre delprøver: Læsning, retskrivning og skriftlig fremstilling.
Der skal indberettes en karakter eller undtagelseskode i alle tre delprøver, såfremt eleven har været tilmeldt FP9-prøven.

** Bemærk også at Skriftlig matematik på FP9-niveau består af to delprøver: Med/uden hjælpemidler.
Der skal indberettes en karakter eller undtagelseskode i begge delprøver, såfremt eleven har været tilmeldt FP9-prøven.

Frister for indberetning